God förmiddag

Hej,
 
Den här morgonen var ovanligt lugn här måste jag säga. I vanliga fall är det lite kaotiskt med allt som ska göras innan alla kommer iväg. Det mysigaste var att Albin ville ha en gruppkram med hela familjen innan vi åkte iväg. Det är en sån där stund lever man på hela dagen. Att bli fem i familjen har varit lite av en chock måste jag säga. Ni vet hur alla säger att "trean bara hänger med"? Det stämmer inte. Jo, kanske, förresten, men det säger ju ingenting om hur de andra syskonen blir med ett nytt litet syskon. I vårt fall har de krävt extra mycket uppmärksamhet känner jag. Haha! Nu är det i alla fall lugnt, Vendela sover och barnen är på skolan och dagis.
 
Nu är jag föräldraledig med Vendela, som är 4 1/2 månad. Som med alla mina graviditeter så har jag mått bra och varit frisk under själva graviditeten, men jag har gått upp väldigt mycket i vikt, ungefär 25-30 kg varje gång. Efter den här graviditeten ville jag gå ned alla kilon extra snabbt, eftersom jag var rädd för att det skulle vara svårare efter tredje barnet. Så jag har tränat och försökt äta nyttigt. Snart är jag tillbaks till min normalvikt, men det är lite kvar. Något som har oroat mig är att en vecka efter förlossningen gick mitt blodtryck upp och blev ohälsosamt högt. Jag som aldrig haft högt blodtryck! Detta satte igång en stress i mig som inte gjorde det hela bättre. Så för en månad sedan så sitter jag och Andreas och tittar på en dokumentär på Netflix som heter "What the health?". Den handlar bl a om hur kosten påverkar kroppen och hur vi i ivärlden bara blir sjukare och större på grund av våra matvanor. I dokumentären var det flera personer som på två veckor med bara Vegansk kost (eller plant based som det heter på engelska) hade fått lägre blodtryck och många andra hälsofördelar. Så vi bestämde oss för att testa det efter en lååång sommar med grillkorv, grillkorv och lite mera grillkorv.
 
Nu är jag inne på fjärde veckan med 80% vegansk kost och 100% vegetarisk kost. Jag känner mig lättare i kroppen, magen mår bättre, jag har gått ned 2 kg och jag känner mig inte lika dåsig, framförallt på eftermiddagarna. En positiv sidoeffekt är att mitt sockerintag nog halverats. Jag äter ju inte kött, som ni vet innehåller mycket tillsatt socker och när jag lagar mat och bakar väljer jag att söta med oraffinerat socker som agavesirap och dadlar t ex. En annan effekt är att jag känner andra smaker nu. Jag skulle smaka på en glass som León åt och höll på att spotta ut den för den smakade bara kemikalier och artificiellt. Ska börja läsa på förpackningarna vad glassen jag köper egentligen innehåller från och med nu... För det är också en stor önskan jag har. Att barnen ska få äta mer hälsosam mat. Det är en utmaning, det tror jag alla småbarnsföräldrar känner igen, att laga vällagad mat som inte tar allt för lång tid. Det är bl a det jag ska skriva om här på bloggen och jag hoppas att ni vill hänga med! 
 
 
 
 
 
Säg hej till Sienna Vendela Elise 4 månader.
 
Ha det gott!
 
KRAM