UA-110819632-1 maggiesskafferi.se - december 2017

Laksa - Malaysisk nudelsoppa

 
 
 Hej alla fina!
 
Hoppas ni har det bra så här i juletider. Det är verkligen mycket som ska fixas! Igår insåg jag att det bara var 11 dagar kvar till julafton. Förstår inte riktigt var tiden tar vägen. Känner ni likadant?
Här har vi varit sjuka, alla utom Andreas har varit genomförkylda och febriga. Jag har klarat mig hyfsat bra, men jag har inte riktigt tid att vara sjuk. :) Så idag gjorde jag denna Malaysiska soppa till lunch. Den innehåller mycket chili, ingefära, gurkmeja och vitlök, sådant som traditionellt sägs vara bra mot förkylning. 
Den här Laksan är något förenklad. Många av ingredienserna har du nog redan hemma, andra kanske du måste köpa. Men alla ingredienser går nog att få tag på i din vanliga mataffär.
Här kommer receptet!
 
4 port
 
Ingredienser:
 
Risnudlar till 4 pers
 
Laksa:
 
1/2 dl neutral olja
1 1/2 tsk Sriracha
1 1/2 tsk gurkmeja
4 kryddnejlikor
2 tsk korianderfrön
2 krm mald svartpeppar
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk fänkålsfrön
4 vitlöksklyftor, pressade
3 cm ingefära, skalad och riven
4,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-4 tsk salt
1 burk kokosmjölk 
1 röd chilifrukt, urkärnad och skivad
2 citrongrässtjälkar
2 hela bitar kanel
2 tsk socker
Saften från en lime
2 Pak Choystånd
4 nävar färska böngroddar
 
Garnering:
 
2 salladslökar, skivade
Röd chilifrukt, urkärnad och skivad
Färsk koriander
Citronmeliss
Limeklyftor eller skivor
 
 
 
 Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort vattnet. Ställ dem åt sidan när de är klara.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Lägg i sriracha, gurkmeja, kryddnejlikor, korianderfrön, svartpeppar, spiskumminfrön, fänkålsfrön, vitlök och ingefära. Låt allt få fräsa upp en stund. Häll i vattnet, buljongtärningen och kokosmjölken. Tillsätt saltet och sockret. Lägg i chilifrukten. Krossa citrongrässtjälkarna med en mortel eller något annat hårt. Lägg i dem tillsammans med kanelen i grytan. Låt allt få ett uppkok för att sedan sjuda i ca 15 - 20 min. Till sist lägger du i pak choy och böngroddar. Pressa över limesaften och rör runt allt. Låt det få småputtra i ytterligare 3 min ca. Fördela nudlarna i fyra skålar. Häll över Laksan och garnera med lök, chili, koriander, citronmeliss och lime.
Klart!
 
 
 
 
Visst ser det gott ut!
 
 
Srirachasås- 
Den här såsen har väl inte undgått någon, superstark, men en fantastiskt smaksättare med stort användningsområde. 
 
Hoppas ni får en härlig dag!
 
Kram kram
asiatiskt hälsa matlagning veganskt
2 kommentarer

Indiska Chapatibröd

 
Hej! 
 
Jag lade nyss upp receptet på en Indisk gryta och här kommer receptet på Chapatibröden, som jag lovade. 
Dessa bröd är himmelskt goda! Men man måste laga dem och äta dem "a la minute", så vänta med att göra bröden tills grytan du serverar till är helt klar. 
  
7 bröd
 
Ingredienser:
 
1 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 msk olja
2,5 - 3 dl vetemjöl
 
Topping:
 
25 g smör, smält
Hackad vitlök
Hackad persilja
 
 
 
Blanda vatten. salt, olja och mjöl i en bunke. Bearbeta degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela degen i 7 bitar. Gör runda bollar och kavla sedan ut degen tunnt. Chapati ska vara ca 15 cm i diameter och helt runda enligt Indisk standard. Detta är en konst som tar lång tid att lära sig. Mina blev lite ojämna i kanterna, men jag gillar när det inte är perfekt, utan när det går lite mer åt det rustika hållet. Haha! Smaken blir i alla fall densamma:)
 
 
 
 
Nåväl, när degen är färdigkavlad så är det dax att steka bröden. Jag använde gjutjärnspannan. Värm upp den så den blir het. Lägg i ett bröd och stek det i ca 1 min. Vänd det när det fått fin färg. Stek i ca 30 sek på den andra sidan. Pensla brödet med smält mjölkfritt margarin. Strö över vitlök och persilja. Förvara bröden under folie då håller de sig varma och fuktiga. Servera direkt!
 
 
 
 
 
 Mmmm... Vitlökschapati!
 
Ta hand om er!
 
KRAM
Indiskmat bakning veganskbakning
2 kommentarer

Garam Masala med Kikärtor och Spenat

 
Hej alla fina!
 
Hoppas ni har en fin fredag!
Ikväll ska jag åka iväg på ett julmingel på ett produktionsbolag som jag jobbat endel med. Det ska bli jättetrevligt! Skönt att få lite egentid också;) Innan jag åker iväg tänkte jag att jag skulle lägga upp detta recept. Den här Indiska grytan gjorde jag för ett par veckor sedan. Det är verkligen gott med varma grytor så här års. Den här grytan är lätt att göra, och dessutom går den snabbt att få till. Till grytan serverar jag basmatiris, mango chutney och chapati som är ett Indiskt pannbröd. Du hittar recept på det under "Vegansk Bakning" här på bloggen. 
 
 
2 - 4 pers
 
Ingredienser:
 
1/2 dl olja
1/4 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 liten bit ingefära, skalad och hackad
7 stora champinjoner, rengjorda och delade
1/2 röd chili, hackad
1 dl vatten
2 1/2 dl havregrädde
200 g färsk spenat
250 g kikärtor
3-4 msk garam masalakrydda (Jag använde Santa Marias färdiga. )
2 msk gurkmeja
1 msk socker
Färsk koriander
Salt
 
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök mjukt. Lägg i ingefära, champinjoner och chili och fräs ytterligare en liten stund. Häll i vatten och grädde. Tillsätt garam masala, socker och gurkmeja. Tillsätt kikärtorna. Låt allt puttra på medelstark värme i ca 15 min. Lägg i spenaten och koka i 5 min till. Smaka av med salt och strö över hackad koriander efter smak.
 
 
 
 
Detta är verkligen en supernyttig och god gryta! Jag kan verkligen rekommendera er att göra den.
 
Ha en fin helg!
 
KRAM
 
 
 
Indiskmat matlagning veganskt
1 kommentar
Follow