UA-110819632-1 maggiesskafferi.se - Laksa - Malaysisk nudelsoppa

Laksa - Malaysisk nudelsoppa

 
 
 Hej alla fina!
 
Hoppas ni har det bra så här i juletider. Det är verkligen mycket som ska fixas! Igår insåg jag att det bara var 11 dagar kvar till julafton. Förstår inte riktigt var tiden tar vägen. Känner ni likadant?
Här har vi varit sjuka, alla utom Andreas har varit genomförkylda och febriga. Jag har klarat mig hyfsat bra, men jag har inte riktigt tid att vara sjuk. :) Så idag gjorde jag denna Malaysiska soppa till lunch. Den innehåller mycket chili, ingefära, gurkmeja och vitlök, sådant som traditionellt sägs vara bra mot förkylning. 
Den här Laksan är något förenklad. Många av ingredienserna har du nog redan hemma, andra kanske du måste köpa. Men alla ingredienser går nog att få tag på i din vanliga mataffär.
Här kommer receptet!
 
4 port
 
Ingredienser:
 
Risnudlar till 4 pers
 
Laksa:
 
1/2 dl neutral olja
1 1/2 tsk Sriracha
1 1/2 tsk gurkmeja
4 kryddnejlikor
2 tsk korianderfrön
2 krm mald svartpeppar
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk fänkålsfrön
4 vitlöksklyftor, pressade
3 cm ingefära, skalad och riven
4,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-4 tsk salt
1 burk kokosmjölk 
1 röd chilifrukt, urkärnad och skivad
2 citrongrässtjälkar
2 hela bitar kanel
2 tsk socker
Saften från en lime
2 Pak Choystånd
4 nävar färska böngroddar
 
Garnering:
 
2 salladslökar, skivade
Röd chilifrukt, urkärnad och skivad
Färsk koriander
Citronmeliss
Limeklyftor eller skivor
 
 
 
 Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort vattnet. Ställ dem åt sidan när de är klara.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Lägg i sriracha, gurkmeja, kryddnejlikor, korianderfrön, svartpeppar, spiskumminfrön, fänkålsfrön, vitlök och ingefära. Låt allt få fräsa upp en stund. Häll i vattnet, buljongtärningen och kokosmjölken. Tillsätt saltet och sockret. Lägg i chilifrukten. Krossa citrongrässtjälkarna med en mortel eller något annat hårt. Lägg i dem tillsammans med kanelen i grytan. Låt allt få ett uppkok för att sedan sjuda i ca 15 - 20 min. Till sist lägger du i pak choy och böngroddar. Pressa över limesaften och rör runt allt. Låt det få småputtra i ytterligare 3 min ca. Fördela nudlarna i fyra skålar. Häll över Laksan och garnera med lök, chili, koriander, citronmeliss och lime.
Klart!
 
 
 
 
Visst ser det gott ut!
 
 
Srirachasås- 
Den här såsen har väl inte undgått någon, superstark, men en fantastiskt smaksättare med stort användningsområde. 
 
Hoppas ni får en härlig dag!
 
Kram kram
asiatiskt hälsa matlagning veganskt
2 kommentarer
Caroline

Nudelsoppan ser riktigt god ut. :)

Svar: Tack, vad kul att du tycker det! Det är verkligen en riktig smakexplosion i den där skålen:) Ha en fin kväll!
Maggiesskafferi

Anonym

Den ser verklig jätte god ut, men varför hade du så mkt olja i? 😑☺️

Svar: Oj, det blev visst fel! Jag hade 1/2 dl olja i , inte 1 dl. Tack för att du påpekade detta:) Jag ska ändra det i receptet. Ha en fin kväll!
Maggiesskafferi

Follow