Barnens Blomkålsoppa

 
Hej alla fina!
 
Hoppas ni haft en trevlig helg!
 
I går var jag med i en utmaning på Instagram där det gällde att inte handla ny mat till middagen, utan att använda det man hade hemma. Meningen var att man inte ska låta mat bli gammal för att sedan slänga den. Jag läste någonstans att vi slänger ca 100 kg mat per person och år. Vilket enormt slöseri! Inte bra för varken miljö eller plånbok. Så självklart ville jag vara med- Jag älskar ju utmaningar! Så i kylen hittade jag ett blomkålshuvud som jag annars kanske hade fått kasta och i frysen hittade jag frysta brödkanter som jag gjorde vitlökskrutonger av. Det blev supergott! Barnen älskade soppan och det gjorde vi vuxna med:)
 
4 pers
 
Ingredienser:
 
1 stort blomkålshuvud, ansat och delat i mindre bitar
Knappt 1/2 l vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
3/4 burk Oatly´s iFraiche
1 msk mjölkfritt margarin
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
 
Koka blomkålen i vatten och buljong tills den blir mjuk. Häll i ifraichen och mixa allt slätt med en mixerstav. Värm upp soppan igen och runda av med margarin. Salta och peppra efter smak.
 
Krutonger
 
Krutongerna gör du genom att skära bröd i kuber. Stek dem i olivolja tills de blir gyllenbruna. Pressa ned en vitlöksklyfta och strö över finhackad persilja. Salta. Lägg krutongerna på soppan och toppa med pumpakärnor. Jag gillar att rosta mina i en stekpanna några minuter, smaken kommer fram då tycker jag. 
Klart!
 
Ha det så fint idag:)
 
KRAM
#1 - - Mikaela:

Så gott det ser ut :D

Svar: Ja, det var det! Och superenkelt att laga:)
Maggiesskafferi

#2 - - Johanna Utterberg :

Ser verkligen supergott ut! :)

Svar: Ja, den är verkligen jättegod:)
Maggiesskafferi

#3 - - AngelicasVärld:

Men ahhh så gott!! Det där ska helt klart provas...kanske kan fungera för mina tre barn också!

Svar: Ja, den är jättegod! Hoppas dina barn gillar den- mina är kräsna må du tro, men denna soppa gillar de mycket! :)
Maggiesskafferi

#4 - - Ramona:

Vilken härlig blogg och vilket gott recept :) Tack.

Svar: Vad roligt att du gillar bloggen! Tack:)
Maggiesskafferi

#5 - - MissStorm:

Vilken bra utmaning! Det är ju helt galet vad mycket mat som slängs!Tyvärr tycker jag att det ofta är kortare hållbarhetstid på t.ex. ekologisk frukt, så en nackdel med att handla bra produkter blir att vi slänger mer. :(

Svar: Ja, visst var den bra! Du har helt rätt att ekologiska produkter ofta har kortare livslängd, de har ju inte besprutats med konserveringsmedel bl a. Så då det blir till att planera matinköpen mer. Något jag nyligen lärt mig är hur mycket frukt och grönt man kan frysa! Bananer t ex, som är toppen att ha i smoothies och nice-cream. Något jag tyvärr slänger mycket av det är sallad som man köper i påse. Tycker inte man hinner äta mer än hälften förrän den blir dålig.
Maggiesskafferi