Carrotcake

 
Hej alla fina!
 
Morotskaka hör ju hösten till! Den här tårtan är perfekt till höstens alla kalas, som t ex Allhelgonahelgen eller fars dag. Tårtan kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka. Om den räcker så länge vill säga...:)
 
Ingredienser:
 
Kakan:
 
3 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
100 g smält mjölkfritt margarin
2 dl soya- eller havremjölk
1 msk bakpulver
2,5 dl socker
1/2 mosad banan
1 1/2 morot, fint riven
2 krm muskotnöt
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
 
Glasyr:
 
25 g mjölkfritt margarin
75 g vegansk creem cheese (Jag använde Oatley´s på Mackan)
2 dl florsocker
1 msk pressad citron
Kanel till garnering
 
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda margarinet med mjölken. Blanda sedan ned bananen och de rivna morötterna. Häll ned degvätskan i de torra ingredienserna och blanda väl. Häll smeten i en springform som du smörat och ströbrödat, 23 cm i diameter. In i ugnen i 175 rader i ca 25-30 min. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du gör glasyren. Den gör du såhär:
Smält margarinet i en kastrull. Vispa ned osten och florsockret. Häll i citronsaften och vispa allt tills det blir en fin slät smet. Låt den svalna helt innan du brer den över kakan. Pudra över kanel och garnera med frukt och bär efter tycke och smak:)
 
 
 
 
 
Ha en fin dag!
 
KRAM
 
 
bakning dessert foto recept veganskt äggfritt
3 kommentarer

Sjukhusbesök med León

 
 
 
Hej alla fina!
 
Igår skulle jag åka med Vendela och León till Karolinska Sjukhuset. Jag bestämde mig för att ta bussen dit eftersom León tycker det är så roligt att åka buss. Eftersom vi hade en buss att passa så var det lite bråttom.  Gissa vad det första som hände var när jag kliver utanför dörren? Det låg en kartong i vägen för Vendelas vagn som jag sparkar till för att få undan den. Då sträcker jag enmuskel i ryggen och det gör så ont att jag ser stjärnor! Det gjorde lika ont som när jag fick ryggskott för ett par år sedan. Verkligen typiskt att det skulle hända men att stanna hemma var inget alternativ eftersom jag ställde in läkartiden förra gången vi skulle dit. Så jag kände att jag var tvungen att bita ihop. Jisses vad ont jag hade, jag var så nära till tårarna hela bussresan in till sjukhuset. Som tur var började det att släppa när vi kommit fram till sjukhuset. Kanske var det för att jag var jättefokuserad på vårt sjukhusbesök och på León just då. Skönt i alla fall att det inte gjorde lika ont längre.
 
 
Nevus
 
Vi var på Karolinska för en årlig kontroll av León. Han föddes med ett jättestort födelsemärke på huvudet, som kallas för nevus. Ett nevus kan vara allt från någon millimeter stort till att täcka stora delar av kroppen. Det är en pigmentering av huden som i värsta fall kan vara malign. Jag upptäckte ett område på Leóns huvud som var ca 6 cm i diameter och som var mörkbrunt, när han var bara några dagar gammal. Den oro jag kände går inte att beskriva. En bebis ska ju inte ha ett stort mörkbrunt födelsemärke på huvudet!Vi fick en remiss till Hudspecialistkliniken men väntetiden var på två månader och den tiden var inte rolig. Jag var orolig för att det skulle behövas en operation eller att det skulle vara någon fara för honom på något sätt. Det värsta är när man bara går och väntar och inte vet varken ut eller in.
 
 
Godartat
 
När han sedan blev undersökt så konstaterades det att det var ett godartat födelsemärke men att de ville att vi skulle komma på årliga kontroller för att se att det inte hade blivit några förändringar. Så igår var vi på den tredje kontrollen och då konstaterade läkaren att vi inte behöver komma på kontroller mer för huden har blivit ljusare där han har nevuset och det var goda nyheter. På nevuset växer det dock mycket mörkare hår så ett parti är mycket mörkare än det övriga håret. Men läkarna tror att hårfärgen kommer jämna ut sig med tiden. Så skönt att få det beskedet, även om jag hade det på känn eftersom jag läst på mycket om nevus och vad man ska vara observant på. Så nu behöver han inte undersökas något mer, det är bara om det uppstår förändringar så ska vi kontakta vården igen. 
 
 Lunch
 
 Efter läkarbesöket åt vi lunch i restaurangen. Leon åt pannkakaor med sylt och jag åt en vegansk rätt med falafel, ris och sallad. Jag var positivt överraskad av att de hade veganskt alternativ både där och på det andra matstället. 
 
 
 Efter lunchen åkte vi hem och väl hemma blev det mysfika med bullar och saft för att fira att allt gick så bra:)
 
Kram
 
 
 
 
barn familj familjeliv livet
3 kommentarer

Av presenter blir man glad

 
 Hej alla fina!
 
Hoppas att ni har en fin helg.
 
Här har det varit full rulle, minst sagt, den här helgen. Igår hade vi besök av en god vän, som vi känt länge. Hon ville komma ut och se vårt hus, men också träffa barnen förstås, som hon inte sett på länge. Det var verkligen kul att ses. Hon är en sån där vän som man även fast det går länge mellan att man ses så är vänskapsbandet ändå lika starkt. Och man bara fortsätter där man senast slutade:) Hon hade med sig en present till både Vendela och mig! Jag fick jättevackra tallrikar som hon tyckte jag skulle använda när jag fotar min mat. Och sådant är ju alltid välkommet! Det var så kul att få så fin feedback på mitt Instakonto också. Hon berättade att hon blir så inspirerad av det och hon hade redan testat flera recept. Och det är ju därför jag gör det- För att inspirera andra att äta hälsosammare och miljövänligare.
 
 
 
  
Tallrikarna kommer att funka jättebra när jag fotar! Kolla bara in de här Choklad och havrerutorna. Receptet på dem kommer senare i veckan, för nu ska jag som vanligt iväg på min söndagsyoga. Känner att jag behöver det mer än någonsin idag. Även om vi haft en mysig helg tillsammans så är det INTENSIVT att umgås hela familjen. Blir killarna uttråkade så hamnar de i luven på varandra och det är så energikrävande. Just nu är det lite uppförsbacke, känner vi, med livspusslet, men det är bara att bita ihop. Det brukar plana ut.
Kram på er:)
 
4 kommentarer
Follow