Oumph! med Ugnsbakade rotfrukter och smoked paprikasås

 
 
 
Inte bara världens längsta namn på ett recept, utan kanske även världens godaste paprikasås. Till den serverade jag ungsrostade rotfrukter, grillad zucchini och Oumph! Garlic och timjan. Underbara smaker som även barnen tyckte om, fast istället för paprikasåsen, som var lite stark, så fick de hamburgerdressing:) Alla glada och nöjda!
 
4 pers
 
Ingredienser
 
Ugnsbakade rotfrukter
 
3 morötter
8 potatisar
3 vitlöksklyftor
3 palsternackor
olja
salt
svartpeppar
 
Skala rotfrukterna och även potatisen om du vill. Jag brukar lämna kvar skalet. Skär rotfrukterna och potatisen i bitar och klyftor. Lägg allt på en oljad ugnsplåt. Dela vitlöksklyftorna på hälften och lägg dem på plåten. Du behöver inte ta av skalet. Ringla olja och strö salt över allting. In i ugnen i ca 30 min i 200-225 grader tills allt har fått fin färg. Jag gillar när det blir lite knaprig yta på potatisen och rotfrukterna. Ta ut plåten ur ugnen och krydda med svartpeppar.
 
Grillad zucchini
 
1 zucchini
olja
salt
 
Skär upp zucchinin i skivor och pensla dem med lite olja. Värm en grillpanna och lägg på zucchinin tills den får fina grillränder. Vänd på zucchinin och stek tills den är mjuk. Salta.
 
Smoked Paprikasås
 
1 stor röd paprika
olja
3 msk olivolja
1/2 skalad vitlöksklyfta
3 cm röd chilipeppar, ta bort kärnorna om du inte tycker om stark mat
4 msk citronsaft
paprikapulver
1-2 tsk socker
3 tsk salt
1 burk ifraiche (Oatly´s)
2 msk persilja, färsk eller fryst
 
Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i paprikan delad på två med "ryggen" nedåt. Paprikan ska nu stekas på hög värme tills den blir helt svart innan du vänder den och låter den eftersteka på lägre temperatur. DStek den gärna under lock, då går det snabbare tills den blir helt mjuk och genomstekt. När den är klar lägger du paprikahalvorna i iskallt vatten en stund. Sedan drar du bort skalet och allt det svarta. Det gör inget om inte allt skal går bort. Lägg sedan paprikan i en mixer tillsammans med alla övriga ingredienser. Mixa allt och smaka av. Häll upp i en skål och låt såsen stå i kylen en stund.
 
Stekt Oumph!
 
Stek upp hela påsen i 5 msk olja. Det ska bli en stekyta på bitarna, men passa på så du inte steker för länge, då smälter Oumphen!
 
Servera allt på ett fat, med såsen vid sidan om.
1 kommentar
Felicia

ååh gud vad gott

Svar: Ja, det var det verkligen! Lite pyssel att göra maten, men så värt det! Ha en fin kväll!
Maggiesskafferi

Follow