Salviadoftande Focaccia

 
 
 
 
Salvia är en av mina absoluta favoritkryddor. Jag älskar att ha den i soppor och tomatröror av olika slag. Eller som här i ett himmelskt focacciabröd! Jag har rödlök och soltorkade tomater i detta recept, men man kan också lägga på andra tillbehör som t ex oliver, fetaost och cocktailtomater om man vill.
 
Ingredienser:
 
 25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk vit sirap 
1 msk flingsalt
7 - 8  dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver

Garnering:

15 st soltorkade tomater
1 liten rödlök, skivad
Socker
Salvia
Flingsalt
Olivolja
 
Rör ut jästen med vatten, olivolja, vit sirap och flingsalt i en bunke. Tillsätt bakpulvret och lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i ca. 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek, i ca 35 minuter, i bunken övertäckt med en bakduk. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg i oljad långpanna med lite flingsalt i botten. Platta ut degen tills den är 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål. Lägg över skivad rödlök som du vänt i socker (de blir lite karamelliserade då) och soltorkade tomater, tryck till lite lätt så de sjunker in lite i degen. Ringla över olivolja, strö flingsalt över och strö ut rikligt med salvia. Baka brödet i ugnens mitt tills det är gyllene i ca. 10-12 minuter i 220°C varmluftsugn eller 250°C i vanlig ugn.