Sötpotatispommes frites vegobullar och gräddsås

 
Som alla småbarnsfamiljer har vi ätit mängder av köttbullar, oftast färdigköpta eftersom det har gått snabbast. Igår prövade vi veganska köttbullar för första gången, och vilken fullträff det blev!! Leon som aldrig äter mer än 1-2 vanliga köttbullar slukade dessa och ropade efter mera. Jag var tvungen att steka på fler eftersom hela familjen bara tryckte i sig dessa veggobullar. De är svenskproducerade och heter "Anamma" Vegobullar. Vi hittade våra på Willys.
 
 
 
4 personer
 
Ingredienser 
 
Sötpotatispommes frites
 
2 sötpotatisar
potatismjöl
flingsalt
olivolja
 
Skala och strimla sötpotatisen. Lägg potatisen i vatten och låt ligga en stund. Häll ut vattnet och klappa potatisen torr med en bakhandduk. Lägg potatisen i en skål och häll över potatismjölet. Blanda runt med händerna så att potatisen täcks av mjölet. Lägg upp potatisen på ett bakplåtspapper på en plåt. Se till att de inte nuddar varandra, då blir de inte krispiga. Ringla över olivoljan. In i ugnen i ca 30 min i 200 grader varmluftsugn. Vädra ut ångan som blir genom att öppna ugnsluckan två gånger under stekningen. När de är klara tar du ut pommes fritsen och strör flingsalt över. 
 
Under tiden potatisen är i ugnen gör du såsen.
 
 
Gräddsås och Veggobullar
 
1 liten gul lök hackad till obefintlighet
olja
3/4 svampbuljongtärning
2,5 dl vatten
1-2 msk mjöl
1-2 tsk soya
3 dl havregrädde, jag använde Oatleys imat.
Timjankvistar
vitpeppar
veggobullar
 
Skala och hacka löken. Stek den mjuk i lite olja. Häll över vatten. Lägg i buljongtärningen. Rör runt så den löser upp sig. Häll i grädden och pudra över mjölet. (Jag brukar använda en tesil) Vispa eller rör ut mjölet snabbt så det inte bildas klumpar. Häll i soya och peppra. Låt nu allt puttra på svag värme medan du lägger i vegobullarna. Låt allt puttra under lock i ca 5 min tills veggobullarna är varma. Garnera med timjankvistar och servera med sötpotatispommes fritsen, lingonsylt och en sallad.
 
2 kommentarer
Alexsandra

Åh älskar vegetariskt! Kan tipsa om pulled oumph, super gott, både till hamburgerbröd, japanska nudelrätter samt tacos! :)

Har världens godaste recept på raw food kaka, http://zahla.blogg.se/2015/january/halsosam-kladdkaksdrom.html

Svar: Vad roligt att du älskar vegetariskt! Det gör jag med:) Vi har ett paket pulled oumph i frysen, ser fram emot att laga till något. Ska verkligen kolla in kakorna- hälsosam kladdkaksdröm- låter magiskt! Tack för tipsen:)
Maggiesskafferi

Alice Lindström

Vad gott!

Svar: Ja, det var verkligen supergott! Fler goda recept följer, välkommen tillbaks till min blogg!
Maggiesskafferi

Follow