Välj Veggo!

 
 
 
God morgon alla fina!
 
Det är så kul att så många har hittat till min blogg! Jag hoppas att ni gillar recepten och blir inspirerade att börja äta mer grönt. Idag har det gått 7 veckor sedan jag började med min nästan helt veganska kost. Övergången från att ha ätit ALLT till att utesluta kött och mejeriprodukter har varit mycket lättare än jag trodde. Jag tror att det har varit så lätt eftersom förändringarna i kroppen är så påtagliga. Jag längtar inte tillbaks till min gamla kost:)
 
 
Sockersug
 
Till att börja med så har mitt sockersug försvunnit helt. Jag äter sötsaker men det där suget, ni vet, har försvunnit helt. Jag tror att det beror på att mitt sockerintag minskat väsentligt. Nu när jag bakar och lagar mat så använder jag sällan vitt socker. Jag försöker hitta andra alternativ. Den maten jag slutat äta, som korv, kykling och kött är ofta preparerad med socker för att förhöja smakerna. Så det sockret får jag inte längre i mig. 
 
 
Lätthet
 
Jag känner mig numera lättare i kroppen. Jag blir aldrig så där däst eller får s k paltkoma efter målen. Ni som äter kött vet vad jag pratar om:) Den här lättheten är svår att förklara, men jag upplever min kropp smidigare och snabbare på något sätt. Dessutom känner jag att jag fått mer energi. Kan ju också ha med viktnedgången att göra så klart.
 
 
Viktnedgång
 
När jag var gravid med Vendela vägde jag som mest 79 kg. Jag är 1,65 cm lång- ja, ni kan ju tänka er.. Det var fem månader sedan. Imorse visade vågen 61 kg. Så sedan jag börjat med mina nya vanor så har jag gått ned 3 kg. Jag har snart nått min trivselvikt som är 59 kg, det är inte så långt kvar.
 
 
Hälsovinster
 
Processad mat som korv och vitt socker är bevisat inte bra för vår kropp. Det har en koppling till övervikt, fetma, högt kolestorol, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Mejeriprodukter har visat sig ha en koppling till bröstcancer. Man tror att det har att göra med att komjölk innehåller hormoner (som är till för att få kalvar att växa snabbt) som skapar obalans i våra kroppar. Ingen är garanterad evig hälsa, men om jag kan påverka oddsen med aktiva och medvetna val så vill jag göra det.
 
 
Miljövinster
 
Det som släpper ut mest växthusgaser i atmosfären är boskapsuppfödning, och då främst uppfödningen av kossor. Deras utsläpp är överlägset bilar, fabriker och flygplan. Om alla slutade att äta kött så skulle miljövinsterna bli enorma. Köttproduktion är i sig ett otroligt resursslöseri. Man ger djuren föda som sedan omvandlas till mycket mindre föda, vilket är helt ologiskt. Det produceras väldigt mycket soya idag, men den största mängderna går åt till att föda djurindustrin. Regnskogar skövlas till förmån för betesmarker och det är ju helt galet.
 
 
Mat som räcker till alla
 
Om vi avstår från att äta kött så kan vi producera mat som räcker till alla. Den mängd mat vi ger djuren skulle kunna räcka att föda världens befolkning så vi slapp svält. Det är inte rimligt att vi ska fortsätta äta kött när människor svälter.
 

Bakteriefloran i magen förändras

Man har gjort jämförelser mellan köttätares, vegetarianers och veganers tarmflora. Det fanns skillnader i alla tre gruppers tarmflora - allra störst mellan veganer och köttätare. I köttätarnas tarmflora fanns det mycket färre bakterier av skyddande art.

 

Välbefinnande

Jag känner att jag är snäll mot min kropp. Jag ger den mat och näring som är bra för den och det är en fantastisk känsla! 

 

Ha nu en riktigt fin fredag!

Kram på er:)

 

 
 
#1 - - Hanna Karlsson:

Bra inlägg! Jag funderar på att gå över till en vegetarisk kost. Eller iallafall någon dag i veckan försöka äta vegetariskt.

Svar: Tack Hanna! Det tycker jag verkligen du ska pröva, du kommer inte att ångra dig. Man kan äta så otroligt gott med vegetarisk kost. Det roliga är att man hittar nya favoritrecept när man prövar nytt. Annars är det så lätt att man fastnar i samma matlagning hela tiden, så var det för mig i alla fall:) Lycka till! Jag skulle jättegärna vilja veta hur det gått! :)
Maggiesskafferi