Växthus

Ett av mina stora mål för vår trädgård är att skaffa ett växthus. Jag har alltid haft en dröm om att odla egna grönsaker och örter. Nu när vårt hus i princip är klart invändigt har vi börjat titta på trädgården och planerar för hur den ska se ut. Grunden för trädgården är klar. Vi har planterat gräs och en del buskar under det senaste året. Verandabygget som pågick hela sommaren är snart klart. Det börjar se riktigt bra ut, och ett växthus skulle verkligen bli som kronan på verket! 
 
Placeringen
 
Växthuset kommer att stå på husets högra sida ca 10 meter från köksingången. På det sättet kan jag bara gå ut från köket och hämta mina grönsaker och örter! Hur smidigt som helst. Platsen lämpar sig perfekt för ett växthus. Den har sol hela dagen och ligger i lä. Jag har läst att ett växthus inte ska stå för nära träd och buskar, så det måste man också tänka på vid placeringen av ett växthus.
 
Wexthuset
 
Efter att ha letat runt lite på nätet och jämfört olika växthusalternativ så fastnade vi för en återförsäljare som heter Wexthuset. De har funnits länge på marknaden och tillverkar högkvalitativa produkter, det känns jätteviktigt eftersom ett växthus ska hålla i många år och stå pall för både väder och vind. Wexthuset har ett växthus som heter Prestige Expert Plus och det lämpar sig inte bara för odling, utan kan även användas som orageri. Den stora luftvolymen i växthuset gör att temperaturen därinne blir väldigt behaglig både för växterna och de som vistat därinne. Planen är att ställa ett litet bord och en liten sittbänk så att man kan sitta därinne och umgås. Visst låter det mysigt? Tänk att kunna sitta därinne redan tidigt på våren och långt in på sensommaren.
 
Färgen
 
Eftersom vi vill att det ska passa vårt hus som är ljusgrått med vita knutar, så kommer vi att välja ett vitt växthus. Det fanns annars många färger man kan välja mellan, men ett vitt syns så bra i trädgården och känns väldigt traditionellt. 
 
Storleken
 
Prestige finns i tre olika storlekar. Vi kommer att välja det som är 11,4 m2 eftersom vi även vill ha plats att sitta därinne. Jag har läst på nätet att växter trivs bäst i ett växthus som är minst 10 m2, även om de självklart klarar sig i även mindre växthus. 
 
Vårprojekt
 
Vi har bestämt att köpa och sätta upp växthuset till våren. Det blir ett av flera projekt i trädgården för nästa år. Jag ser redan fram emot att kunna skörda egna grönsaker och olika örter! Det ska bli fantastiskt att även involvera barnen i växthuset, så de får kunskap om hur man odlar, tar hand om och skördar sina växter.
 
 
 
Här är en bild från i somras när vi var på Sofiero Slott utanför Helsingborg. Albin och León kollar in vindruvorna i ett av växthusen.
 
På  https://www.wexthuset.com/i-tradgarden/vaxthus kan man se olika växthus, och där kan man för övrigt hitta en massa annat som man kan behöva till trädgården.

https://www.wexthuset.com/i-tradgarden/vaxthus xt

0 kommentarer
Follow