Veganska Solrosbaguetter

 
Finns det något godare än varmt, hembakat bröd!? De här baguetterna är supergoda! Som degspad använde jag avrinnet från kikärtorna, ni vet, det där som man i vanliga fall häller ut? Gör inte det, det kan användas bl a istället för ägg i pannkakorna och som i det här fallet, degvätska. 
 
3 baguetter
 
Ingredienser:
 
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 dl kikärtsvatten
1 dl solroskärnor
3 tsk salt
1 tsk vit sirap eller socker
12 dl vetemjöl special
Solrosfrön och mjöl till garnering
 
Smula ned jästen i en bunke. Häll på vatten och olja. Rör runt tills jästen löser sig. Tillsätt kikärtsvatten, solroskärnor, salt och socker och till sist mjölet. Arbeta degen i 10 min med degkrokar eller i en matberedare. Låt sedan degen jäsa i två timmar. Knåda ut all luft ur degen. Dela den i tre delar och forma avlånga, vridna baguetter. Pensla med lite vatten, strö över solroskärnorna och pudra över mjöl. Jäs i 30 min. In i mitten av ugnen i 250 grader i ca 15 - 20 min. Ta ut baguetterna och pudra över lite mera mjöl. Låt dem svalna på ett galler.
Klart!