Vegansk Bokstavspizza

 
 Hej!
 
Förra året gick "Bokstavslandet" varmt här hemma. Ni vet, det där underbara barnprogrammet om bokstäver och ord som går på barnkanalen. När barnen är i den åldern att de intresserar sig för bokstäverna så fånga upp det intresset! Här blev det till en trevlig matlagningsstund för hela familjen. De här veganska bokstavspizzorna är enkla att göra och går alltid hem med tanke på att alla får välja sin egen topping. Om man vill kan man välja färdigköpt pizzadeg och tomatsås, det funkar också bra. Jag brukar göra klart degen, skära ut bokstäverna och sedan får barnen komma och lägga på det de vill ha.
Garanterat kul och mysigt!
 
4 pers
 
Ingredienser:
 
Pizzadeg:
 
50g jäst
2 msk socker eller annat sötningsmedel
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl special
 
Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en smidig deg. Tänk på att vetemjöl Special måste knådas längre än vanligt vetemjöl. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 25 min. Ta upp degen och dela den i fyra delar. Kavla ut den tunnt och skär ut bokstäverna. Inte för små, de ska vara rejält stora! ett tips är att kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper, annars blir det svårt att flytta bokstäverna.
Lägg bakplåtspappret med bokstäverna på en plåt.
Lägg sedan på tomatsås (färdigköpt eller - Se recept på min tomatsås Pasta Pomodori här på bloggen.) och den fyllning ni vill ha, förslagsvis champinjoner, majs, lök, ananas, vegansk mozarellaost, vegansk fetaost, tomatskivor, paprika, stekt zuccini eller aubergine m m. Strö över oregano. Avsluta med att strö på riven vegansk ost och grädda pizzorna i 200 grader ca 10 min, tills de fått fin färg. Servera med en sallad.