Vegansk Moussaka

 
Den här moussakan tar lite tid att göra, men det är det värt! Om du vill att det ska gå lite snabbare så köper du färdig tomatsås, det funkar också. Men hemlagat blir ju förstås allra godast:) 
 
4 port
 
Ingredienser:
 
8 potatisar
2 st auberginer
Olivolja
Salt
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, skalade 
Chilipulver
400 g passerade eller krossade tomater
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk socker
Oregano
1,5 dl torra röda linser
300 - 400 g sojafärs
Salt
Svartpeppar
 
 Bechamelsås:
 
2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
6 dl sojamjölk
200 g vegansk fetaost
Muskotnöt, riven
Salt
 2 dl vegansk ost, riven
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisarna och skiva dem tunnt. Skiva auberginen och lägg skivorna på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Förstek dem i ugnen 10 min. Om du vill ha en brynt yta, så stek auberginen i olja i en stekpanna. Stek sedan löken och vitlöken  i olivolja och krydda med chilipulver. Tillsätt tomatkross, vatten, buljongtärning, socker och oregano. Rör runt och låt det koka i 5 min. Tillsätt sedan linserna och soyafärsen. Salta och peppra. Låt såsen koka i ytterligare 10 min. Under tiden gör du ostsåsen. Häll i olja i en kastrull. Strö över mjölet och vispa runt. Sedan häller du över sojamjölken. Vispa hela tiden, annars bränner det fast i botten. När såsen tjocknat smular du ned fetaosten och kryddar med muskotnöt och lite salt. Varva tomatsås, aubergine, potatis och ostsås i en ugnssäker gratängform. Avsluta med ett lager ostsås och riven ost. Grädda i ugnen i ca 40 min.