Patatas Bravas

 
Hej!
 
Den här rätten blir jag aldrig trött på. Jag kan bli riktigt sugen på patatas bravas och då måste jag ha det!
Den är så god i all sin enkelhet. Potatis, tomatsås och en (stor!) klick aioli. Superenkelt.
Patatas Bravas är en rätt som också tar mig tillbaks till mitt kära Spanien. Solen, havet, tapasbarerna och promenaderna i gränderna. Just nu längtar jag så otroligt mycket till i sommar då vi ska åka dit. Det ska bli så härligt att komma dit igen, jag ser verkligen fram emot det. 
 
Så här gör man Patatas Bravas:
 
2 port
 
Ingredienser:
 
Potatisklyftor:
 
8 potatisar
Olja
2 krm paprikapulver
Salt
Svartpeppar
 
Tomatsås:
 
400 g tomatkross
olivolja
2 - 3 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 krm chilipulver
Salt
Svartpeppar
 
Garnering:
 
2 - 4 msk vegansk aioli
Färsk oregano
 
Skala eventuellt potatisen och skär den i klyftor. Lägg den på en ugnsplåt och ringla olja över.
Strö paprikapulver över. Salta och peppra. Baka potatisklyftorna i ugnen i ca 25 - 30 min i 200 grader.
Under tiden potatisarna är i ugnen gör du tomatsåsen.
Koka ihop tomatkross, olivolja, vitlöksklyftor, socker och chilipulver. Låt det puttra på medelhög värme i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Ta ut potatisen ur ugnen när den är klar. Lägg potatisarna på ett fat. Häll över tomatsåsen och toppa med en klick aioli. Strö färsk oregano över.
 
 
 
 Patatas Bravas kan man äta som en enklare rätt eller som tillbehör på ett buffébord. Och förstås - som en tapas!
Numera finns det god vegansk majonnäs och aioli att köpa. Jag brukar använda Veggmes aioli. Den är riktigt god! 
Ha det gott!
 
/Maggie
 

Mandelgifflar

 
God morgon!
Lyxiga frukostgifflar... Det är grejor det!
Dessa brukar jag förvara i frysen och så tar jag bara fram ett par gifflar, tinar dem och piffar till dem med lite florsocker.
 
25- 30 st
 
Ingredienser:
 
150 g mjölkfritt margarin 
4 dl sojamjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
Ca 11-12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
1 dl mandelsmör
0,5 dl rörsocker
Florsocker
 
 
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli 37 grader. Lös upp jästen i en degbunke i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av degvätskan, salt och socker. Häll sedan i mjölet, först ca 10 dl, och arbeta degen med degkrokar eller för hand. Tillsätt sedan resten av mjölet om det behövs. Degen ska inte vara kompakt, då har man tillsatt för mycket mjöl. Degen ska istället bli blank och släppa kanterna på degbunken. Täck med bakduk och jäs i ca 30-40 min. Ta upp degen och lägg den på ett mjölat bakbord. Knåda degen tills den blir smidig. Kavla ut degen till en fyrkantig platta, den ska vara mer rektangulär än kvadratisk.  Skär degrektangeln på mitten på längden. Sedan skär du ut trianglar. Blanda mandelsmöret med rörsockret. Lägg lite fyllning längst ned på triangeln. Rulla ihop triangeln nedifrån och mot spetsen. Lägg gifflarna på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Grädda gifflarna i ugnen i ca 250 grader i 8-10 min. När de är klara, ta ut dem och låt dem svalna innan du pudrar över florsocker.
 
 
 
Så goda!
Gifflarna äter jag med en sojalatte till. Eller två;)
Älskar söndagar när man har lite mer tid att lägga på frukosten. 
Ha en fin söndag!
 
KRAM

Tzaygrillspett med bearnaisesmör

 
( I samarbete med Tzay.
 
Hej!
 
Nu närmar vi oss grillsäsongen- visst är det härligt?! Jag ser verkligen fram emot de där sommarkvällarna när vi, hela familjen, sitter ute och grillar. Mat smakar så mycket godare utomhus, håller ni inte med? 
Här kommer receptet på Tzaygrillspett med bearnaisesmör. Jätteenkla att göra och fantastiskt goda! Till spetten kan man t ex servera klyftpotatis och en härlig sallad.
 
8 grillspett
 
Ingredienser:
 
Bearnaisesmör:
 
2 charlottenlökar, skalade
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk torkad dragon
1/2 msk dragon, hackad
200 g mjölkfritt margarin
1/2 dl färsk dragon, körvel och persilja, fint hackade
En nypa socker
Salt
Vitpeppar, färskmald
 
Grillspett:
 
400 g Tzayfiléer i bitar, naturella
1 stor zucchini, delad i mindre bitar
2 rödlökar, skalade
2 - 3 majskolvar, färdigkokta
0,5 dl olja
3 msk japansk soja
Svartpeppar
1 vitlöksklyfta, skalad
Flingsalt
 
Börja med att göra bearnaisesmöret.
Hacka löken fint. Koka upp den i en liten kastrull tillsammans med vinäger och dragon tills vätskan reducerat.
Låt det svalna lite innan du blandar det med margarinet, de färska kryddorna, socker, salt och peppar.
Ställ bearnaisesmöret i kylen medan du gör grillspetten.
Dela zucchini och rödlök i lika stora bitar. Dela majskolvarna i 16 skivor. Trä upp Tzay, zucchini, lök och majs på 8 st grillspett. Blanda olja, soja och peppar. Pressa ned vitlöken. Pensla på blandningen på spetten.
Grilla spetten ca 3 - 5 min på var sida. Lägg de färdiga spetten på ett fat.
Strö över flingsalt och klicka på bearnaisesmöret.
Klart! 
 
 
Ps. Missa inte tävlingen på mitt istagram @maggiesskafferi där fem vinnare kan vinna ett presentkort från Tzay á 100:-!
 
Ha det fint bästa ni!
 
KRAM
 
 
 
Visa fler inlägg