UA-110819632-1 maggiesskafferi.se - february 2018

Rödbetsbiffar

 

Hej!

Innan jag började äta helt veganskt så tyckte jag det var svårt att tilllaga grönsaker. Jag ville gärna få in mer grönt i min matlagning, men jag tror att jag hade någon slags föreställning om att det var svårt och att det inte skulle smaka särskilt bra. De flesta av oss har ett gäng maträtter som vi kan laga bra, och oftast håller vi oss till dem. Ibland testar vi något nytt, men återgår snabbt till våra gamla maträtter. I och med att jag började äta vaganskt så var jag ju bara tvungen att börja laga mat på ett nytt sätt. Dels så letade jag efter ersättningsprodukter till animaliska produkter och dels så var jag tvungen att lära mig helt nya rätter. Rätter baserade på grönsaker, bönor, linser och annat från växtrket. Och saken är den att man lär sig ganska snabbt. Min drivkraft med den här bloggen är att jag vill visa att det finns grönare alternativ och att det inte är särskillt svårt att få till det. Växtbaserad mat är något jag brinner för och mitt mål är att inspirera andra att äta och tilllaga mer grönt. 
Här kommer receptet på jättegoda rödbetsbiffar som är väldigt lätta att göra! Man blandar snabbt ihop ingredienserna, formar till biffar och steker dem. Servera sedan biffarna med en sallad, avokado, kokt qinoa  och tahinidressing eller på klassiskt vis med sås och potatis. Eller varför inte lägga dem i ett hamburgerbröd med lite goda tillbehör?! 

8 st

Ingredienser:

500 g rödbetor 
2 dl kokta kidneybönor
2 vitlöksklyftor
3 msk maizena 
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Olja att steka i 

 
 
Skala och riv rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet. Lägg massan i en sil och pressa ut rödbetssaften. Lägg rödbetsmassan i en skål. Pressa ned vitlöken. Mosa kidneybönorna och blanda ned dem i skålen. 
Tillsätt maizena och salta och peppra efter smak. Forma massan till 8 biffar.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida.
Servera biffarna med en sallad, avokado, kokt qinoa  och tahinidressing eller på klassiskt vis med sås och potatis.
 
 
 
 
 
 
De här rödbetsbiffarna var verkligen goda!
Pricken över i:et var tahinidressingen som man snabbt rör ihop med lite sesampasta, citronsaft, vatten och salt. 
 
Kan det bli nyttigare eller enklare än såhär!?
 
Ha en fin dag:)
 
KRAM
hälsa mat middagstips nyttigt veganskmat
3 kommentarer

Acai bowl

 
God morgon!
 
Idag startar jag dagen med denna härliga acai bowl.
Acai är ju ett sk superberry som innehåller massor av bra saker. Till exempel så innehåller den sex gånger så mycket antioxidanter än blåbär. Den är också rik på fibrer, c - vitamin och kalcium. Jag har köpt acai i pulverform, men den finns även som fryst eller juice. 
Egentligen kan du bara tillsätta pulvret i vilken smoothie som helst, men här kommer ett recept som blir väldigt gott! 
 
1 port
 
Ingredienser:
 
1 banan, skivad och fryst
1 msk acaipulver
1 dl blåbär
1 dl havre- eller mandelmjölk
 
Mixa alla ingredienser i en mixer. Häll upp i en skål.
Garnera med färska bär, kokosflingor och chiafrön.
 
 
 
 
 
 
Det är sånt här man behöver så här års, eller hur?! 
Ha en riktigt fin dag:)
 
KRAM 

 

frukost hälsa inspiration nyttigt recept smoothies veganskt välmående
2 kommentarer

Pankopanerade Tzayspett med nudelsallad

 
Hej!
 
Saftiga, frasiga och alldeles underbara soyafiléspett får ni receptet på här!
Till spetten serveras en nudelsallad men om man vill ha kokt Jasminris till så funkar det också alldeles utmärkt.
Tre spett per person är kanske i minsta laget, så gör en och en halv sats om du är hungrig.
Det spettet som blir över får man dra lott om:)
 
 
2 port
 
Ingredienser:
 
12 st Tzay sojabitar, naturella
6 st träspet
1 msk olja
1 msk japansk soja
1 bit ingefära, skalad
1 vitlök, skalad
Salt
 
 
Frityrsmet:
 
4 msk mjöl
3 msk öl
1/2 tsk salt
Pankoflingor
 
 
Fritering:
 
Olja till fritering
Pankoflingor
 
 
Nudelsallad:
 
 
Risnudlar till två personer
Vatten till kokning
1 msk olja
1 liten bit rödkål
1 liten bit vitkål
2 dl alfalfagroddar
1 dl färsk koriander, hackad
Svarta och Vita sesamfrön
 
 
Dressing:
 
1/2 lime
1 liten bit ingefära, skalad
1 msk japansk soja
1/2 msk olja
1/4 röd chili, urkärnad och skivad
1 nypa salt
1 msk vatten
3 tsk muscovadosocker
1 msk färsk koriander, hackad
 
         
Häll olja och soja i en liten plastpåse. Riv ned ingefäran och vitlöken. Tillsätt salt.
Lägg ned spetten i påsen och se till att de täcks av marinaden. Låt allt ligga och marinera i minst 30 min.
Under tiden gör du frityrsmeten genom att blanda alla ingredienser till en slät smet. 
När du gjort frityrsmeten gör du salladen.
Lägg nudlarna i blöt i ca 15 min. Koka upp vatten i en kastrull. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, ca 5 min brukar räcka. Häll nudlarna i ett durkslag när de är färdiga. Lägg dem i kastrullen och rör ned oljan så de inte klibbar ihop.
Skär upp kålen i strimlor och fördela strimlorna på två tallrikar. Lägg på alfalfagroddarna och nudlarna.
Strö över koriander och sesamfrön. Ställ tallrikarna åt sidan.
Ta ut spetten ur påsen när de marinerat klart och pensla frityrsmet på dem. Rulla dem sedan i pankon.
Hetta upp olja i en kastrull lagom stor för spetten. Lägg ned spetten och fritera dem runt om tills de fått lite färg.
Var noga med att inte bränna dem.
Ta upp spetten ur kastrullen och låt dem rinna av, om du vill minska på fettet kan du lägga dem på en bit hushållspapper en stund. Lägg sedan spetten tallrikarna med nudelsalladen.
Häll dressingen över nudelsalladen precis före servering.
 
 
 
 
 
 Något till middagen ikväll kanske!?
 
Ha det gott!
 
KRAM 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer
Follow