Vegansk Kimchi

 
Hej!
 
Här kommer receptet på min veganska kimchi. Kimchi har sitt ursprung i Korea, där man förr använde fermentering som konserveringsmetod. Kimchi är fermenterad kål som har många hälsosamma egenskaper. Fermenteringen utvecklar nämligen goda bakterier som är bra för matsmältning och magfloran och även immunförsvaret. Det tar några dagar att få en färdig kimchi, men det är det värt!
 
 
1 mellanstor burk
 
Ingredienser:
 
1,5 kg sallads- eller Savoykål
2 msk salt
5 dl vatten
200 g rättika, hyvlad
5 salladslökar, skivade
2 morötter, skalade och strimlade
2 msk färsk ingefära, skalad och riven
3 msk vitlök, skalad och pressad
1-2 msk råsocker
1 röd chili, urkärnad till hälften och strimlad
 
 
Skölj kålen och skär den i bitar.  Ta bort den grövsta stocken. Lägg kålen i en skål eller bunke och strö över saltet. Häll över vattnen och blanda runt. Packa kålen tätt och lägg sedan på en tyngd, t ex en tallrik så all kål pressas samman. Detta ska nu stå i ett dygn i rumstemperatur. 
Dag två häller du bort vattnet och sköljer kålen. Låt den rinna av. Blanda ned rättikan, löken 
morötterna, ingefäran, vitlöken, sockret och chilin. Blanda försiktigt allt i skålen med masserande rörelser. Ha gärna plasthandskar på händerna. 
Packa kimchin i en ren och torr glasburk. Se till att inga luftbubbor finns kavar i burken innan du försluter den. Låt burken stå i rumstemperatur ett dygn innan du ställer den i kylen i 7 dagar innan du öppnar den.
Servera kimchin som ett tillbehör till asiatisk mat. 
 
 
Lycka till!
 
KRAM
 
/Maggie
 
 

Smashed Potatoes

 
Hej!
 
Smashed potatoes är så himla gott!
Vitlöksdoftande, krispiga och vackert gyllene passar de som tillbehör till det mesta, men är också helt underbara att äta rätt upp och ned som de är.
Skala potatisen om du vill, jag brukar hoppa över det momentet eftersom jag använder småpotatis som inte har så tjockt skal. 
 
4 pers
 
Ingredienser:
 
1kg småpotatis
50 g mjölkfritt margarin
2 - 3 vitlöksklyftor, skalade
1 näve persilja, färsk
Flingsalt
Svartpeppar
Ruccolasallad
 
 
Börja med att koka potatisen tills den är mjuk.
Lägg sedan potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Ta en stekspade och tryck till potatisen så att den öppnar upp sig.
Lägg margarinet i en liten skål och pressa ned vitlöksklyftorna. Blanda väl. 
Lägg en klick av vitlökssmöret på potatisarna och strö över lite salt och peppar.
Baka potatisarna i 225 grader i ca 20 minuter tills de fått fin färg.
Klipp över lite färsk persilja innan servering och garnera med rucollasallad.
 
 
Ha en fin vecka!
 
KRAM
 
Maggie 

Själland och badhotellen

 
HEJ!
 
Hoppas ni har en fantastisk sommar!
Vilket väder vi haft, jag kan inte minnas en lika varm sommar som denna. Nu har vi varit hemma i ett par veckor och idag insåg jag att nu är det inte långt kvar tills vardagen kommer tillbaka. Tills dess ska jag försöka njuta av ledigheten och inte planera in så mycket. 
 
Jag lovade att lägga upp fler bilder från vår Danmarksemester så här kommer de!
 
 Efter Legoland åkte vi med bil till norra Själland som bland annat är känt för alla sina vackra badhotell. 
Vi passerade flera mysiga badorter för att till sist hamna i Helenekilde där vi skulle bo på Strandhotellet. 
 
 
Strandhotellet ser ni högst upp, visst är det vackert?!
Beläget vid stranden, högt ovanför havet med en magisk utsikt.
 
 
Restaurangen som vette ut mot havet.
 
 
Allting var så fint, från inredningen till miljön.
 
 
Verandan.
 
 
 
 
Interiörbilder.
 
 
Strandhotellet var verkligen helt fantastiskt! Här ser ni en som njöt av allt det vackra!
Jag mår så bra när jag omger mig med vackra saker, det är nog den lilla esteten i mig..
 
Ha en fin söndag!
 
KRAM
 
Visa fler inlägg