Citron- och marängtårta med vit choklad

 
Hej!
 
Här kommer receptet på en kaka jag bakade i morse! Det går jättebra att byta ut citronen mot lime i receptet, ta det du gillar bäst! 
 
Ingredienser:
 
 
Veganska maränger:
 
 0,75 dl kikärtsvatten
1 msk maizena
1,25 dl strösocker
2 tsk pressad citronjuice
1 - 2 tsk vaniljsocker
 
Kladdkaka:
 
150 g mjölkfritt margarin
Saft av 1 citron
1½ dl havregrädde
3 dl socker
3 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
Mjölkfritt margarin till formen
Ströbröd
 
Garnering:
 
2 dl vispbar sojagrädde
Några droppar citronsaft
Veganska maränger
Physalis
Vegansk vit choklad, hackad i långa bitar
Citron- och limezest

Börja med marängerna. Sätt ugnen på 100 grader.
Häll kikärtspadet i en skål och vispa länge med en elvisp så att spadet blir fluffigt och fast.
Det ska kunna gå att vända skålen upp och ner utan att innehållet rinner ut, precis som när man vispar äggvita.
Tillsätt sedan socker, lite i taget, och fortsätt att vispa under tiden. Tillsätt sedan citronsaft och majsstärkelse. Vispa ytterligare lite till så att det blir en glansig och toppig smet.
Lägg marängsmeten i en sprits och spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna i ugnen i ca 1,5 - 2 timmar.
Stäng sedan av ugnen och låt marängerna ligga kvar tills den har svalnat.
Sätt ugnen på 175°C. Blanda socker och vetemjöl i en bunke. Smält margarinet och häll det över mjölet tillsammans med havregrädden och citronsaften och vispa allt till en fin smet. Smörj en kakform (22 cm i diameter), häll ströbröd i. Häll  smeten i formen och grädda kakan i ca 25-30 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den. Låt kakan svalna helt innan du garnerar den. Vispa grädden hårt och tillsätt några droppar citronsaft. Vispa lite till. Bred eller spritsa ut grädden på kakan. Garnera med maränger, physalis och vit choklad. Strö till sist över citron- och limezesten. 
 
 
 
 
 
 
 Glad påsk fina ni!
 
Kram Maggie

Vegansk citron- och vallmokaka

 
Hej!
 
Att baka sockerkaka är en konst!
Sedan jag blev vegan så har jag experimenterat i köket för att hitta ett recept där sockerkakan blir lika hög och saftig som om det vore ägg i den. Och med den här kakan så tycker jag att jag har lyckats riktigt bra! En härligt saftig citron- och vallmokaka som dessutom blir så vacker av vallmofrön och blommor. Den här kommer passa fint till påskhelgen!
Så här gör du:
 
Ingredienser:
 
3,5 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 dl socker
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk vallmofrön
4 msk solrosolja
2,75 dl sojamjölk
Skalet från 1/2 citron, rivet
3 - 4 msk citronsaft
1 nypa salt
Mjölkfritt margarin till formen
Ströbröd
 
Glasyr:
 
1 dl florsocker
1 msk citronsaft
Vallmofrön
Citronskal, rivet
Ätbara blommor, torkade

Rör ihop mjöl, mandelmjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och vallmofrön i en bunke. Blanda olja, sojamjölk, citronzest och citronsaft i en annan bunke. Häll ned degvätskan i mjölblandningen under omrörning. Rör ihop smeten snabbt, så att den inte klumpar sig. Häll den i en smord och bröad kakform och grädda i 175 grader
30 - 35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du gör glasyren genom att blanda florsocker och citronsaft. Sedan häller du glasyren över kakan. Strö till sist över vallmofrön, citronskal och blommor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoppa över de torkade blommorna om du vill, det blir bra ändå. De är väldigt vackra att dekorera med, men i ärlighetens namn så slutar det med att man petar bort dem. :) Det blir väldigt cruchy, men inte på ett bra sätt om ni förstår vad jag menar. Haha!
Ha en fortsatt fin vecka vänner!
 
KRAM
0 kommentarer
publicerat i Bakning
Taggar: afternoontea, bakning, laktosfritt, recept, veganskbakning, äggfritt

Jordnötsbollar

 
Hej fina ni!
 
Fredag igen! Veckorna går så snabbt! Den här helgen ska jag jobba eftersom jag har en stor deadline på måndag. Det kommer bli mycket sittande framför datorn och då behövs det något smarrigt för att hålla ångan uppe.
De här jordnötsbollarna är ljuvliga och dessutom nyttiga!
Ni gör dem såhär:
 
ca 20 st
 
Ingredienser:
 
1 dl jordnötssmör
20 dadlar, urkärnade
4 msk kokosolja
4 msk kakao
2 dl mandelmjöl
3 dl havregryn
 
Garnering:
 
Jordnötter, hackade
 
Mixa ihop alla ingredienserna till jordnötsbollarna med en mixer eller matberedare. Du kan även blanda ihop degen för hand. Rulla bollar av degen. Häll hackade jordnötter på en tallrik. Rulla bollarna i de hackade jordnötterna och lägg bollarna på ett fat. Förvara bollarna i kylen. 
 
 
 
 
Vi får se om det blir några kvar till fredagsmyset ikväll, haha!
 
Ta hand om er och ha en riktigt fin helg!
 
KRAM
Visa fler inlägg